2015 Påskseglingar

 
 
P

Seglarpåsk.

 Tre seglaräventyr pågick parallellt i vår familj denna påsk.

·         Simon höll till i Stockholmsskärgård där han gick en 7 dagars steg 1 utbildning i praktisk båt manövrering (Bavaria 50) tillsammans med 20 andra ungdomar. Arrangör är Charterbåtsföretaget Navigare.

·         Under påskhelgen var det också delmålgång i VirutalVolvoocean race i Brasilien. Det är ett dataspel som seglas i realtid med 180000deltagande båtar. Jag rundade Kap horn för någon vecka sedan . Sista dagarna har både Lurre och Stefan Ramström närmat sig med oroveckande hastighet så det blev till att koppla upp sig flera gånger om dagen..

·         Cellina låg fint förtöjd utanför Emmas i Mollösund, Simon & co hade seglat ner henne från Hamburgsund för två veckor sedan. Delar av skärtorsdagen gick åt till att avsluta installationen av septitankar med tömningsventil. (Ny lag). Avslutade torsdagen uppe hos familjen Larsson. Långfredag solen fortsatte att lysa över oss och Cellina så Luna, Josefin, Susanne , joakim, Sussi och jag tog båten ut till Slubberholme där vi grilla korv och njöt av vädret och naturen.  

Den andra familjen Larsson (från Lysekil) samt Kalle med sonen Klas och sex nyfödda Labrador valpar dök upp framemot kvällen, vi käka pizza tillsammans på Kvarnen. Påskafton, jag återmonterade autopiloten efter roderlager bytet tidigare i vår, Våfflor och havskräftor i Susannes trädgård, traditionell fotbollsmatch med barnen, Påskmiddag i Susannes kök 15 pers rekord.. Påskdagen Sussi och jag lämnade övriga gänget och satte kurs till Altarholmen några distans söder om Mollösund, det är ett svårnavigerat ställe men med hjälp av vår nya GPS så gick det fint. Efter att förtöjt med många linor låg vi säker i stiltje helt själva endast omgivna av sälar och fåglar. Det vi trodde var ljusen från Stenungssund visade sig vara en stor röd fullmåne som steg upp bakom skären. Vaknade till en fantastiskt fin morgon, två fågel/säl skådare hade kommit till ön tidigt på morgonen. Vi fick en fin hemsegling i svag medvind Tyvärr har ”vår Yachtklubb” gått i konkurs, det medförde att vi inte kunde lämna Cellina där som planerat i ställe fick hon ligga kvar i hamnen i Mollösund.

 

2015 Midsommarsegling på Västkusten

 
Loggbok sommaren 2015.
 
14-15/3  Cellina vår rustas av Rolf + Jimmy. Focus septitankar..
 
22/3  Simon segla Hamburgsund- Mollösund
 
 

Seglarpåsk.

 Tre seglaräventyr pågick parallellt i vår familj denna påsk.

·         Simon höll till i Stockholmsskärgård där han gick en 7 dagars steg 1 utbildning i praktisk båt manövrering (Bavaria 50) tillsammans med 20 andra ungdomar Om Simon väljer att även gå steg två så är den delen förlagd till Kroatien arrangör är Charterbåtsföretaget Navigare.

·         Under påskhelgen var det också del målgång i VirutalVolvoocean race i Brasilien. Det är ett dataspel som seglas i realtid med 180000deltagande båtar. Jag rundade Kaphorn för någon vecka sedan . Sista dagarna har både Lurre och Stefan Ramström närmat sig med oroveckande hastighet så det blev till att koppla upp sig flera gånger om dagen..

·         Cellina låg fint förtöjd utanför Emmas i Mollösund, Simon & co hade seglat ner henne från Hamburgsund för två veckor  sedan. Delar av skärtorsdagen gick åt till att avsluta installationen av septitankar med tömningsventil. (Ny lag). Avslutade torsdagen uppe hos familjen Larsson. Långfredag solen fortsatte att lysa över oss och Cellina så Luna, Josefin, Susanne , joakim, Sussi och jag tog båten ut till Slubberholme där vi grilla korv och njöt av vädret och naturen. 

Den andra familjen Larsson (från Lysekil) samt Kalle med sonen Klas och sex nyfödda Labrador valpar dök upp framemot kvällen, vi käka pizza tillsammans på Kvarnen. Påskafton, jag återmonterade autopiloten efter roderlager bytet tidigare i vår, Våfflor och havskräftor i Susannes trädgård, tradiotinell  fotbollsmatch med barnen, Påskmiddag i Susannes kök 15 pers rekord.. Påskdagen Sussi och jag lämnade övriga gänget och satte kurs till Altarholmen några distans söder om Mollösund, det är ett svårnavigrat ställe men med hjälp av vår nya GPS så gick det fint. Efter att förtöjt med många linor låg vi säker i stiltje helt själva endast omgivna av sälar och fåglar. Det vi trodde var ljusen från Steungsund visade sig vara en stor röd fullmåne som steg upp bakom skären..Vaknade till en fantastiskt fin morgon, två fågel/säl skådare hade kommit till ön tidigt på morgonen. Vi fick en fin hemsegling i svag medvind Tyvärr har ”vår Yatchklubb” gått i konkurs, det medförde att vi inte kunde lämna Cellina där som planerat i ställe fick  hon ligga kvar i hamnen i Mollösund.

 

 
 
17-19/4  Mollösund-Vasholmarna-Smögen-Lilla Kornö-Lysekilsmarina.
+ manöverträning med en Dufor 38. Hela familjen + Göran & Charina Åkesson
 
 
Simon i Grekland med Navigare 21-25 April 2015
 
Tisdag: 
03:00 klockan ringer, 30 mim promenad till St. Eriksplan. 
03:30 lärde känna en tant på busshållplatsen som gav mig en gratisbiljett. 
03:50 hoppade på bussen till Arlanda 
04:40 framme på Arlanda, möter upp de andra och checkat in. 
06:00 flyget går
09:00 mellanlandar i Frankfurt
13:50 landar på Athen flygplats 
14:30 flyget är lite sent så vi tar taxi till Lawrion för att hinna till utsatt tid
15:30 åt lunch på en taverna 
16:30 gick runt i byn 
17:30 spelade fotboll på bryggan 
21:10 avgår från Lavrion, men cirkulerar i hamnen för att instruktörerna är i land och fixar lakan (inser att sjöställ skulle vart bra att ha med) 
23:30 åter i Lawrion - somnar 
. 
Sammanfattning: 
Lite sömn, lite planering, lite mat och ganska kallt. Men vi har riktigt kul ändå 😃👍
 
Dag 2: 
05:40 väckning 
06:00 hoppar på bussen till Athen för att istället ta en färja till Poros 
07:00 biljettkontrollanten hoppar på bussen och alla deltagare får skramla ihop sina pengar för instruktören har glömt att ta ut pengar för att betala bussbiljetterna. 
09:00 åker färja (katamaran) till Poros. Frukosten som de lovade oss böts ut mot en en svettig paj, även denna fick vi betala själva. 
10:00 börjar städa båtar som ska användas på ett event med Resia kl 13
13:00 en instruktör ber mig och Casper att åka iväg med en Bavaria 46 för att öva tilläggningar. (De andra fortsätter städa). (Det börjar bli riktigt bra väder!!)
14:30 har övat tilläggningar, blivit solbrända och ätit gyros 
15:00 äter gyros med de andra 
16:00 delad upp i två grupper, vi tar en ocianis 50 och övar tilläggningar i solen
17:15 vi flyttar en båt som låg utanpå en annan båt så den istället låg intill bryggan. (Båten gick på grund dagen innan vi kom dit och tar in vatten) 
19:45 middags på en taverna på kajen (jag valde mosaka, sjukt gott). Vi fick betala middagen själva fast Navigare ska betala alla måltider... 
22:00 träffade han som driver stans nattklubb (malaca), han bjöd på en drink 
22:30 somnade
 

 

Ankarspelet gick precis sönder på en båt, det gör att vi måste byta båt till ett som fungerar. Planen är nämligen hydra idag :) 

 

/Simon
 
Dag 3; 
08:00 dagen börjat med "sovmorgon"
09:00 Övade att köra framåt sedan sladda med båten och därefter kompensera sladden med Prop Walk.
11:00 avfärd mot hydra. Men insåg att båten inte hade ett fungerande ankarspel. 
12:00 Bytte till en annan båt, den hade dock inte rinnande vatten eftersom det var fel på relät. 
12:30 lämnade Poros. Körde till hydra (1,5h)
14:00 Första tilläggningen på utbildningen med ankare och aktetförtöjning. (Gick bra, jag la till) 
Smsade med mamma angående vart klostret var. Men missförstod henne. 
19:00 Promenerade till klostret, när vi var vid det vi trodde var klostret hade vi gått 1/4. Promenaden tog 2 timmar. Vi träffade också en munk som lagade mat där uppe. 
21:00 På kvällen åt vi pasta karbonara, det var lång diskussioner om äggvitan ska vara med eller inte, tillslut körde vi utan - blev svingott! 
23:00 Träffade delägaren till Navigare Moments som var ute med Resia och visade upp lite hotell. 
00:00 somnade
 
Dag 4: 
05:45 uppgång, gick till affären och köpte bröd. 
06:15 lämnade hydra. (Inga ankare i kors 😃), åt frukost under gång. 
08:30 framme i Poros, bunkrade lunch
10:00 lämnade Poros. Instruktören och en deltagare kör båten utan gasreglage (drar i vajrarna). Andra deltagare kör två av båtarna och jag kör båten utan 
ankaresjälv………………………………………………………………………………………………………………
 
Till Hållö med Rolf Olsson .30/4-3/5
Strålande helg igen. Soligt , svaga nordliga vindar, 10 grader i luft & vatten Turen gick Lysekilsmarina-Stora Kornö-Hållö- Svaj vik. 
Stoppen på Hållö vart höjdpunkten, med långa promenader och guidad visning av fyren.
Vi låg bra i den grunda trånga hamnen nedanför vandrarhemmet, men det är små marginaler om det blåser upp , oavsett riktning. Dessutom ligger det en ny avloppsledning på botten som kommer att trassla till det för båtar som ankrar. 
Lördag:  Sussi och jag åkte ner till Göteborg där vi tog in på Eggers en natt. Italjensk middag med Simon som seglat kite två dagar . På söndagen: passade vi på att besöka Åkessons och titta på deras nya orangeri samt tog en lång promenad.
Jimmy& Sussi
 

8Maj Simon börjar på SIS Sail in Sweden på Lidingö

14-16 Maj. Bestämde oss för den nya båtplatsen i Lysekilsmarina.  Sussi och jag sov en natt i vår nya favoritvik, gick en lång promenad i naturreservatet. Fantastiskt väder ,jag bada  11grader)  innan vi hämtade upp familjen Larsson i vår nya hamn. Motorgång till Bohus Malmön träffa Lars och Åsa . Åt på hamn restaurangen . Titta på deras nya hus. Besökte Larssons i Lysekil på vägen hem

23 Maj/ 6 Juni Kappsegling Grythem tillsammans med Stefan/Hobie och  Peter W/ Två kronor

13 Juni. Platsbesök Sail in Sweden på Lidingö.

 

Midsommarsegling . (Sussi, Camilla, Stefan, Emil, Pontus och jag)

Nästan helt stilla när vi kom ner på torsdagkvällen. Motorgång ut till Brandskär där vi låg väldigt bra . Underhållningen stod ett älskande sälpar för.

 I svag nordlig vind seglade vi till Mollösund på fredagen. Vi la oss på Jannes brygga .  Som vanligt lite kallt på midsommar.  Pizza till lunch på Magasinet innan Larssons bjöd till midsommar middag i boa. Väldig gott och stämningen skön och avslappnad . På midsommardagen kom sommaren. Alla bada och njöt. Jag och Stefan fixa kylskåpet . Camilla ville till Käringön så vi åkte dit på eftermiddagen.

Vi fick en bra plats, grillade,  gick runt ön och hälsa även på några ur Örebros krog gäng innan vi avslutade dagen på Petterssons.

Söndag: Seglade i svag vind till S. Kornö där vi åt sillunch innan vi förtöjde i vår nya hemmahamn.

jimmy

 

 

 

 

 

2015 15/5 Segla till BohusMalmön med Larssons och hälsa på Lars&Åsa